Tupla-Veet ja salainen shampoo

Josban maalivahdit Veikka & Ville ovat olleet alkukaudella timanttia. Sekä Veikka Forsström että Ville Pesonen ovat onnistuneet tolppien välissä loistavasti. Josbaa vastaan on tässä vaiheessa sarjakautta tehty vähiten maaleja, seitsemässä ottelussa vain 22 häkkiä.

Molemmat miehet jakavat isot kiitokset maalivahtivalmennukselle.

 • Tämä kausi on ollut ensimmäinen kerta ikinä, kun tässä joukkueessa on ollut oikeasti maalivahtivalmennusta. Pohjola-leireillä junnuna on jotain pieniä vinkkejä tullut, Veikka muistelee.
 • Tähkän Janne kertoi keväällä, että valmennusta olisi tulossa, ja se vaikutti osittain siihen, että päätin tulla Josbaan. Se oli motivoivaa, Ville perustelee.

Forsström myöntää, että maalivahti jäi aiemmin aika yksin joukkueen harjoitellessa.

 • Kun kukaan ei seurannut tarkasti harjoituksia, silloin ei tiedä omista virheistä. Nyt on ulkopuolinen, joka huomaa ne heti.

Pesonen sai maalivahtivalmennusta pelatessaan aiemmin Happeessa.

 • ÅIF meni minulla aika paljon niillä Happeen opeilla. Nyt on tullut iso muutos. Ja näkyyhän se jo päästettyjen maalien määrässä.

Liikettä niveliin

Veikan mielestä maalivahtivalmentaja Janne Keskinen on tuonut Josban torjuntatyylin tälle vuosituhannelle.

 • Pelin lukeminen, käsien käyttö liikkumisessa tolpalta tolpalle ja voiman tuotto ovat ainakin minulla parantuneet ja muuttuneet. Liikkuminen on toki ollut oma syömähammas aina.

Ville korostaa tervettä kilpailua maalivahtien välillä.

 • Ollaan Veikan kanssa tunnettu C-junnuista lähtien ja pelattu samoja pelejä. Meillä on loistava ystävyyssuhde eikä ole tapana kyräillä, vaikka kilpaillaan samasta pelipaikasta.
 • Kesällä kisaillaan golfissa ja talvella salibandyssa mikä on erittäin toimiva kombo. 

Maalivahtien mielestä Josban peli on nykyaikaistunut muutenkin. Valmentaja Sakari Salmela saa siitä ansiot.

 • Saken osuus on myös merkittävä. Hän on juoksuttanut joukkuetta keväästä lähtien ja se näkyy esimerkiksi puolustuspäässä. Siellä pelataan oikeasti myös alaspäin ja se helpottaa pelin lukemista maalilla, Veikka kiittelee.

Heittokäsi kuntoon

Ville määrittelee omiksi vahvuuksiksi pakkien ja sentterin ohjaamisen, pelin lukemisen ja sijoittumisen.

 • Ja rangaistuslaukaukset, joissa ollaan Veikan kanssa oltu molemmat erittäin hyviä treeneissä, vaikka ollaankin erityylisiä.

– Liikkuvuutta ja voimaa on saatava enemmän. Jos heittokäden saisi vielä kuntoon, että voisi paremmin heittää hyökkääjiä läpi, Ville suunnittelee.

Veikka sai kauteen unelma-alun, kun O2 Jyväskylää vastaan napsahti lajissa harvinainen nollapeli, eikä toinenkaan ollut kaukana.

 • Oli se hieno tunne ja saavutus pääsarjapelissä. Siitä parin viikon päästä Tampereella jäi KooVeen ainut maali puolitoista minuuttia ennen loppua harmittamaan, ettei toista nollapeliä tullut.
 • Niistä onnistumisista tuli sellaista itseluottamusta, että jos pelaan omalla tasollani, niin voin olla yksi sarjan parhaista maalivahdeista, Veikka luottaa.

Shampoota ja huonoa huumoria

Josban maalivahdeilla on salaisia rituaaleja, jotka eivät välttämättä heti avaudu muille.

– Meillä on kauden aikana sellainen tapa, että vuorotellen ostetaan uusi shampoo, jota käytämme harkkojen ja pelien jälkeen suihkussa.  Nyt olisi Veikan vuoro ostaa uusi testattavaksi, että päästään tukka hulmuten eteenpäin.

 • Viimeisin shampoo minkä olen ostanut, on toiminut ainakin viimeisissä peleissä loistavasti. Katsotaan mihin saavutuksiin Veikan valitsema uusi tuote meidät vie, Ville virnuilee.

Veikka vahvistaa ystävyyssuhteen ja löytää samankaltaisuuksia.

 • Huumorin ja juttujen taso on meillä kummallakin ihan yhtä huono. Kopissa ollaan sitten melko erilaisia. Wikke on ottanut isosti koppia haltuun ja DJ:n pestin omiin nimiin. Itse saatan olla kuulokkeet päässä aika hiljaakin.

Uudet opit imetty nopeasti

Janne Keskinen arvioi, että oman valmennustaidon päivittäminen on tuonut myös Josban muulle valmennustiimille ajatuksia siitä, millä tavalla tämän päivän maalivahdit maalin suulla toimivat.

 • Pelin lukemista ei voi korostaa liikaa. Jos et pysty lukemaan ja mahdollisesti ennakoimaan kenttätapahtumia, niin maalivahti on yleensä aina myöhässä eikä torjuntojen tekeminen ole enää mahdollista.
 • Toinen iso asia on valmius torjua myös jatkotilanteet, ettei pelattaisi itseä ulos ensimmäisessä tilanteessa.

Keskinen jakaa alkukauden onnistumisista kiitokset koko joukkueelle.

 • On ollut hienoa katsoa kuinka joukkue veskojen edessä pelaa, ja helpottaa omalta osaltaan heidän työtään. 

Jannen mielestä joukkueella on kaksi hyvin kehityshaluista ja kilpailuhenkistä maalivahtia.

 • He ovat pystyneet ”ostamaan” tuomani – heille ehkä hieman uudet – ajatukset maalivahtipelaamisesta. Puheen tasolla läpikäydyt asiat ovat siirtyneet todella pienellä viiveellä osaksi heidän perustekemistä. Tässä ollaan kuitenkin vasta kesäkuun alusta tehty hommia yhdessä.

Palaute motivoi valmentajaa

Maalivahtivalmentaja on mielissään suojattiensa antamasta palautteesta.

 • Totta kai se lämmittää kuulla, että jätkät ovat kokeneet oman tekemiseni auttavan heitä. Positiivinen palaute otetaan kumartaen vastaan, Keskinen kiittää.

Janne lähettää terveisiä myös häntä auttaneille kollegoille.

 • Kiitokset Nykäsen Samille, joka toimii Blackbirds United:ssa maalivahtina ja mv-valmentajana sekä Esport Oilersin liigajoukkueen mv-valmentajana. Hänen kanssaan käytiin keväällä paljon läpi tämän päivän maalivahtipelaamista. Ilman niitä keskusteluja en varmasti olisi tässä tilanteessa täällä, Keskinen tunnustaa.