Mattotiimillä kolmen tonnin talkoot

Kuvateksti: Timo Räty (vas) ja Marko Sivonen etsivät oikeaa mattoa.

 

Josban mattotalkoot vastaavat pelipäivinä reipasta punttiharjoitusta. Puntilla heiluu rauta, talkoissa Areenan lattialle heilahtaa 3000 kiloa tarafleksiä.

– Rullia on 28 kappaletta ja jokainen painaa reilun sata kiloa, ynnää mattotiimin vetäjä Marko Sivonen.

– Eipä nuo näytä jätkillä paljon painavan, vahvoja säbämiehiä.

Salibandyalusta on tukevaa taraflex-muovimattoa. Rullassa on 21 metriä mattoa ja koko kentän pituus saadaan, kun kaksi mattoa viritetään peräkkäin ja liimataan teipeillä toisiinsa. Rinnakkain tulee 14 mattoa.

– Pelkän maton levitys on tunnin urakka, jos on normaali määrä miehiä, Sivonen arvioi.

 

Pelaajat mukana

Josban mattotiimi levittää Areenan parketille salibandymaton noin neljä tuntia ennen edustusjoukkueen ottelua. Sivosen vetämässä tiimissä on vain 5-8 miestä, heistä puolenkymmentä on pelaajia.

–  Asia on sovittu joukkueessa näin ja talkoot kiertävät tasapuolisesti pelaajien kesken. Toki mattotiimiin tarvittaisiin useampia talkoolaisia joukkueen ulkopuolelta, Sivonen toivoo.

Maton lisäksi tiimi asentaa kaukalon laidat, huolehtii kuntoon toimitsijoiden ja lipunmyynnin toimipisteet sekä joukkueiden vaihtopenkit. Lisäksi tehtäviin kuuluu mainosten asentamista, sermien kokoamista ja monenlaista muuta puuhaa. Kaikkiaan tehtäviin kuluu kolmisen tuntia ennen peliä.

 

Tärkeintä yhteinen tekeminen

Kotiottelun jälkeen on edessä toinen kolmen tuhannen kilon punnerrus, kun kaukalo kasataan ja matto keritään takaisin rullille. Pelin jälkeen urakka on kokonaan joukkueen harteilla, mutta osallistujia on silloin yleensä lähes parikymmentä.

– Minulla motivoiva tekijä mattohommiin on juuri yhteinen tekeminen pelaajien kanssa. Paljon mukavia juttutuokioita on kertynyt kauden mittaan, Sivonen kiittelee.

Muutamina vuosina maton ovat asentaneet Josban A- tai B-juniorijoukkueet.

– Oma mielipide on, että tulevina kausina maton laittaa joku muu kuin pelaajat.