Josban pelaajapolku syntyy yhteistyöllä

Kuvateksti: Josban edustusjoukkueen harjoituksiin osallistuu myös junioreita.

Josbassa on viime vuosina lähdetty uudistamaan nuoren salibandypelaajan pelaajapolkua juniorista aina edustusjoukkuemiehistöön asti. Työ on saatu hyvään vauhtiin.

– Tähän on liittynyt osaltaan myös edustusjoukkueen merkittävä nuorennusleikkaus sekä voimistunut yhteistyö Josba Juniorit ry:n ja Josba ry:n välillä, korostaa Josban puheenjohtaja, päävalmentaja Antti Ruokonen.

Poikien puolella pelaajapolku on H1 (vuosina 2011-2012 syntyneet) junioreista edariin, kaikkiaan15 ikäluokkaa. Tulevina vuosina pelaajapolkua on tarkoitus kehittää vastaavalla tavalla myös naisten ja tyttöjen puolella.

A-junnut tavoittelevat SM-sarjaa

Yhteistyö on näkynyt tällä kaudella erityisesti A-junioreissa. Lähes kaikki A-ikäiset ovat kirjoilla Josba Junioreissa ja he pelaavat rinnakkaisedustuksella Josban edustusjoukkueessa.

– Salibandyliiton kilpailusäännöt mahdollistavat tämän menettelyn. Kaikki edustuksen A-ikäiset pelaajat voivat pelata sekä miesten divaria että A1-divaria, alleviivaa Josba Junioireiden puheenjohtaja Jarkko Ronkainen.

A-junioreiden tavoitteena on päästä ensi kaudelle A:n valtakunnalliseen SM-sarjaan.

– Pääasia on päästä aluksi A 1 divisioonan loppusarjaan, joukkueenjohtaja Arto Näsänen kertoo.

Viiden turnauksen jälkeen Josba J on alkusarjassa toisena kahden pisteen päässä Kuopion Welhoista, mutta yhden ottelun kuopiolaisia vähemmän pelanneena.

 

Josbalainen etu tärkeintä

Edarin A-ikäisten käyttö pyritään maksimoimaan A:n peleissä. Sarjaohjelmissa on tosin jonkin verran päällekkäisyyksiä.

– Ilman edustusjoukkueessa pelaavien A-ikäisten panosta on vaikea menestyä A-poikien 1-divarin loppusarjassa SM-sarjaan saakka, arvioi Näsänen.

Ronkainen ja Näsänen korostavat, että josbalainen etu pitkällä tähtäimellä on edetä SM-nousuun parhaalla mahdollisella kulloinkin käytettävissä olevalla A-ikäluokalla sekä turnauksissa että varsinkin loppusarjassa. On tavoiteltava mieluummin ketjuja ja pakkipareja eli täysiä kentällisiä vahvistuksiksi.

– SM-sarjaan nousu on kova tavoite, mutta realistinen, Näsänen arvioi.

 

Yhteiset harkat motivoivat

A-junnujen päävalmentaja Jami Huhtala huomauttaa, että pelitapa on pitkälti samanlainen A-junioreissa ja edustusjoukkueella. Tämä helpottaa pelaajien siirtymisiä joukkueiden välillä.

– Osa pelaajista harjoittelee edustusjoukkueen kanssa, mutta pelaa Akatemia- joukkueessa. Edustusjoukkueen harjoituksissa on vieraillut usein jopa B-juniori-ikäisiä. Joskus pidetään myös yhteisharjoituksia, Huhtala kertoo.

A-junioreiden ratkaisupelejä voi seurata Liikuntakeskuksella 5. helmikuuta, kun alkusarjan kuudes turnaus pelataan Joensuussa. Josballa on kotiturnauksessa peräti kolme ottelua.