Josban naisten edustusjoukkueen kausikooste 2016-2017

Josban naisten edustusjoukkueen kausi 2016-2017 oli pitkä ja erittäin tapahtumarikas, joka päätyi lopulta hienosti 1.divisioonan nousukarsintoihin asti. Kauteen valmistautuminen oli hyvin lyhyt, sillä edelliskauden jälkeen joukkue oli koko kevään ja kesän odottavissa tunnelmissa. Edelliskausi oli päättynyt lopulta putoamiskarsinnoissa onnellisesti 2.divisioonapaikan säilyttämiseen. Kesän aikana treenit pyörivät hyvin pienellä porukalla, joten tulevan kauden suhteen oli vaikea asettaa mitään erityisiä odotuksia.

Heinäkuun lopussa joukkueen valmentajaksi nimettiin välivuotta valmennuksesta pitänyt Lasse Korhonen, joka oli valmentanut Tuupovaaran Urheilijoiden naisten edustusjoukkuetta kausien 2011-2015 aikana. Elokuussa alkoi edustusjoukkueen kasaaminen parin viikon tarkkailujaksolla. Elokuun aikana valittiin edustusjoukkueen pelaajisto ja valintoja täydennettiin vielä syyskuun alussa. Lopulta edustusjoukkueeseen valittiin kaksi maalivahtia ja 18 kenttäpelaajaa. Kokoonpanossa oli edelliskauden Josban joukkueesta yhdeksän pelaajaa: maalivahti Jenna Väisänen ja kenttäpelaajat Noora Heikkilä, Nea Takkinen, Suvi Kuivisto, Alysha Sandholm, Riikka Heikkilä, Taija Ahonen, Laura Helminen ja Petra Hartikainen. Kontiolahdella LeBassa edelliskaudella 2.divisioonaa pelanneet Merike Eskelinen, Saara Pölönen, Minta Kärkkäinen, Heidi Suomalainen sekä maalivahti Niina Havukainen siirtyivät sinisistä punaisiin. Lisäksi joukkueeseen valittiin Ruotsista vaihto-opiskeluista Joensuuhun palannut TuuU:n entinen puolustaja Jasmin Kaikusalo sekä Oulussa ja Kuopiossa salibandya aiemmin pelannut Hanna Möykkynen. Joukkuetta täydennettiin vielä nälkäisillä 3.divisioonassa pelanneilla Juulia Salomiehellä (Josba II) sekä Riina Pajarisella ja Satu Kärnällä, jotka pelasivat aiemmin OuPassa.

nimi:Naiset 1_Josba Juniorit_IMG0660_cpy004_5000_07

Pelaajat saivat itse määritellä kauden tavoitteen ja tavoite asetettiin korkealle. Edustusjoukkueen tavoitteena oli edetä alkulohkossa kahden parhaan joukkoon ja sitä kautta ylempiin jatkokarsintoihin. Tavoite tiedettiin joukkueen sisällä kovaksi, mutta pelaajat ja valmentaja olivat valmiita tekemään tavoitteen eteen paljon töitä. Kuten Karjalaisen haastattelussa Korhonen syksyllä totesi: ”Mikään ei motivoi joukkuetta ja pelaajia enemmän kuin kova tavoite, jonka eteen täytyy tehdä paljon töitä. Kovat tavoitteet tuottavat yleensä hyviä tuloksia”. Näillä ajatuksilla Josban naisten edustusjoukkue lähti kapuamaan lohkon jumbosijalta ylöspäin.

img_2053_29055366820_o

Lohkovoitto taskuun ja kohti karsintoja

Alkukaudella joukkueen tavoitteena oli saada tasaisesti pisteitä ja päästä nopeasti mukaan lohkon kärkitaisteluun. Kausi alkoikin mainiolla tavalla, kun joukkue voitti avausturnauksessa edelliskauden ykkösen Ulman murskaavasti 7-2 ja Joroisten Jyskeen 5-4. Onnistuneen avausturnauksen jälkeisessä turnauksessa Joroisissa joukkue koki kauden ainoan alkulohkotappion SB Welhojen edustusjoukkueelle, mutta tappion jälkeen Josba oli voittamaton alkulohkon loppuun asti: alkulohkon saldona oli lopulta yhdeksän (9) voittoa, neljä (5) tasapeliä sekä yksi (1) tappio. Josban hieno lohkovoitto irtosi lopulta kahden pisteen erolla Tuupovaaran Urheilijoihin. Kuopiolainen SB Welhot sijoittui kolmanneksi jääden Josbasta neljä pistettä jälkeen. Josba eteni siis hienosti lohkovoittajana ylialueelliseen jatkokarsintaan yhden lisäpisteen kera. Kuopiolainen SB Welhot tuli Josban seuraksi Savo-Karjalan lohkosta jatkokarsintoihin, kun TuuU ei lähtenyt jatkamaan kautta jatkokarsintoihin.

http://floorball.fi/tulokset/#/sarja/naisten-2-divisioona-sk-n2d-06/1373

Väsymyksestä huolimatta joukkue jaksoi tuulettaa tärkeää 5-4-voittoa Jyskeestä!

Josban naisten kauden tavoite oli kova, mutta joukkue pystyi venymään lopulta lohkovoittoon asti ja joukkue oli osoittanut oman tasonsa kaikille epäilijöille. Syyskaudella joukkue pystyi keräämään pisteitä erityisesti vahvojen yksilösuoritusten ansiosta. Talvikauden aikana joukkueen yhteispeli kehittyi entisestään ja joukkue osoitti hienoa venymiskykyä monessa ottelussa nousemalla takaa-ajoasemista tasoihin ja ohi. Alkulohkon tehokkaimmat pelaajat Josbassa olivat Merike Eskelinen (17+4), Suvi Kuivisto (9+6) ja Nea Takkinen (8+2). Joukkueen tasaisuudesta kertoo se, että jokainen pelaaja (maalivahteja lukuunottamatta) teki vähintään yhden maalin alkulohkossa.

Merike oli alkulohkon tehokkain josbalainen.
Merike oli alkulohkon tehokkain josbalainen.

Karsintakevät venyi nousukarsintoihin asti

Josban jatkokarsinnat alkoivat Enon liikuntahallissa ylialueellisessa jatkokarsinnassa yhdessä Welhojen, Imatran Voiman ja Savonlinnan Top Teamin kanssa. Karsintojen kaksi parasta joukkuetta pääsivät jatkamaan kauttaan 2.divisioonan valtakunnalliseen loppusarjaan, josta oli mahdollisuus edetä lopullisiin 1.divisioonan nousukarsintoihin. Josba pelasi Enossa tasapelit Welhoja (2-2) ja Voimaa (1-1) vastaan, mutta upea 7-1-pakkovoitto Top Teamistä sinetöi karsintojen lohkovoiton ja jatkopaikan valtakunnalliseen loppusarjaan. Josban tehokkaimmat pelaajat Enon karsintaturnauksessa oli Suvi Kuivisto (4+1), Laura Helminen (1+3) sekä Riikka Heikkilä (1+2).

http://floorball.fi/tulokset/#/sarja/naisten-2-divisioona-sk-n2d-06-ks-sk-n2d-yak/1969

Tuttu näky Enossa: Suvi on tehnyt maalin ja Josba tuulettaa! :)
Tuttu näky Enossa: Suvi on tehnyt maalin ja Josba tuulettaa! 🙂

Josba arvottiin valtakunnallisen loppusarjan A-lohkoon yhdessä Imatran Voiman, Esport Oilersin ja Pekolan Iskun kanssa. Lohkon kaksi parasta joukkuetta etenivät 1.divisioonan lopullisiin nousukarsintoihin. Josban naiset olivat jo tässä vaiheessa pelanneet mainion kauden, mutta joukkueen nälkä oli kasvanut kauden edetessä ja usko jatkopaikkaan oli vahvana, kun joukkue lähti varhain lauantaiaamuna kohti Hattulan Juteinikeskusta.

Joukkueella oli iloinen reissu Hattulaan.
Joukkueella oli iloinen reissu Hattulaan.

Josba aloitti lauantaipäivän Juteinikeskuksella upealla tavalla voittaen Imatran Voiman 7-0. Toisessa ottelussa joukkue nousi viimeisten kahden minuutin aikana kahden maalin takaa-ajoasemasta 4-4-tasapelin Oilersia vastaan. Viimeisessä ottelussa kotijoukkuetta Pekolan Iskua vastaan Josba pelasi erittäin vahvan ottelun ja 4-1-voiton ansiosta Josba voitti A-lohkon ja ansaitsi kotiedun nousukarsintoihin. Nousukarsintoihin Josban vastustajaksi tuli B-lohkon toiseksi sijoittunut Uusikaarlepyyn Blue Fox. Josban tehokkaimmat pelaajat Hattulan peleissä olivat Merike Eskelinen (4+1), Petra Hartikainen (2+3) ja Jasmin Kaikusalo (2+2).

Petu oli kentän kurko lauantaina!
Petu oli kentän kurko lauantaina!

Josban upea kausi oli päätynyt siis lopulta kaikkien yllätykseksi nousukarsintoihin ja joukkue pääsi avaamaan karsintasarjan Uusikaarlepyyn Blue Foxia vastaan Joensuun Areenalla. Yli 200 katsojan edessä Josba pelasi erittäin vahvan pelin, josta jäi ikävästi vain luu käteen: Josba ei saanut hyödynnettyä maalintekopaikkoja samalla tehokkuudella kuin vastustajat ja Blue Fox otti onnekkaan ja arvokkaan 3-4-vierasvoiton ottelusarjan avausottelusta. Kotiottelu osoitti kuitenkin Josballe sen, että nousu 1.divisioonaan oli mahdollista jo tällä kaudella. Peliesityksen lisäksi positiivinen asia oli suuri yleisömäärä, joka osoitti sen, että Joensuussa löytyy kiinnostusta naissalibandya kohtaan.

17884186_1939461956079985_951154108136566382_n

Toinen ottelu Blue Foxin raivokkaan kotiyleisön edessä oli huomattavasti avausottelua tasaisempi. Uusikaarlepyyn Tähtihallissa oli yli 300 katsojaa ja tunnelma oli erittäin hieno. Ottelu oli vauhdikas ja Blue Fox hallitsi peliä kotiyleisön edessä. Blue Fox varmisti 1.divisioonaan nousun 4-2-voitolla Josbasta. Josba oli Joensuussa pelatussa ottelussa hallitsevampi osapuoli, mutta Blue Fox oli kotiottelussaan askeleen edellä. Koska Blue Fox pystyi taistelemaan vierasvoiton Joensuusta niin 1.divisioonapaikka meni siinä mielessä ansaitusti Blue Foxin hienolle joukkueelle. Josban pelaajat olivat pelin jälkeen pettyneitä, vaikka kausi oli ollutkin nousukarsintoihin asti onnistunut.

17883563_1939477989411715_3391469287117780564_n

Mitä jäi käteen?

Josban naisten edustusjoukkueen kausi oli siis täysin vastakkainen kuin edellinen: putoamiskarsinnat vaihtuivat nousukarsintoihin. Vaikka kausi oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut niin nousukarsinnoista jäi Josban naisille hieman karvas sivumaku: kotiottelu olisi pitänyt pystyä voittamaan ja vaikka toisessa osaottelussa Blue Fox oli parempi niin nousukarsintasarja olisi voinut venyä kolmanteen otteluun. Koko kausi oli osoitus siitä, miten paljon kova työnteko voi kehittää pelaajia ja joukkuepeliä yhden kauden aikana. Nousukarsinnat osoittivat, että tämä joukkue on lähempänä 1.divisioonaa kuin moni uskoikaan. Joukkue kärsi kauden aikana myös pahoista poissaoloista. Leban viime kauden paras pelaaja Saara Pölönen ei päässyt lopulta pelaamaan yhtään ottelua koko kauden aikana ja Alysha Sandholm lähti joulutauon jälkeen vaihto-opiskeluiden perässä Amerikkaan. Lisäksi syyskauden avainpelaaja Satu Kärnä joutui huilaamaan koko kevätkauden. Jossiteltavaa jäi siis näiden osalta, mutta loukkaantumiset kuuluvat yhtenä osana urheiluun. Onkin mielenkiintoista nähdä minkälainen kausi tulevasta kaudesta tulee. Nousutavoite on enemmän kuin realistinen tulevalla kaudella jos vain joukkueen pelaajarunko pysyy yhtä vahvana ja joukkueen taustoja saadaan vahvistettua.

Kauden alussa vain haaveiltiin karsintapeleistä, mutta sinne päästiin.
Kauden alussa vain haaveiltiin karsintapeleistä, mutta sinne päästiin.

Kauden tehokkaimmat Josban hyökkääjät olivat Merike Eskelinen (22+6), Suvi Kuivisto (16+8) ja Nea Takkinen (9+5). Puolustajista tehokkaimpia josbalaisia olivat Petra Hartikainen (5+8) ja Jasmin Kaikusalo (5+7). Jasu (+25) ja Petu (+23) olivat myös +/-tilaston kärkikaksikko ennen Merikeä (+21). Kaikki kenttäpelaajat saivat kauden aikana aikaan vähintään yhden maalin ja syöttöpisteen, mutta sen lisäksi kaikki pelaajat olivat kauden päätteeksi +/-tilastossakin plussan puolella.

Pistepörssi (ott., maalit + syötöt = yht., +/-)

 1. Merike Eskelinen 23, 22 + 6 = 28 (+21)
 2. Suvi Kuivisto 20, 16 + 8 = 24 (+13)
 3. Nea Takkinen 23, 9 + 5 = 14 (+14)
 4. Petra Hartikainen 23, 5 + 8 = 13 (+23)
 5. Jasmin Kaikusalo 21, 5 + 7 = 12 (+25)
 6. Riikka Heikkilä 23, 4 + 8 = 12 (+9)
 7. Minta Kärkkäinen 21, 4 + 6 = 10 (+16)
 8. Laura Helminen 15, 3 + 7 = 10 (+6)
 9. Juulia Salomies 23, 2 + 7 = 9 (+7)
 10. Riina Pajarinen 17, 4 + 3 = 7 (+14)
 11. Satu Kärnä 9, 2 + 4 = 6 (+6)
 12. Hanna Möykkynen 21, 4 + 1 = 5 (+10)
 13. Noora Heikkilä 23, 2 + 3 = 5 (+14)
 14. Heidi Suomalainen 21, 1 + 3 = 4 (+6)
 15. Minna Ikävalko 8, 2 + 1 = 3 (+5)
 16. Alysha Sandholm 8, 1 + 2 = 3 (+8)
 17. Taija Ahonen 21, 1 + 2 = 3 (+3)
1-IMG_4449
Jasu voitti joukkueen +/-tilaston hienolla +25 saldolla.

Josba päästi kauden aikana vähiten maaleja alkulohkossa, ylialueellisessa jatkokarsinnassa sekä valtakunnallisessa loppusarjassa. Yksi syy vähämaalisuuteen oli vahva viisikkopelaaminen omassa päässä, mutta suurimmat syyt löytyivät maalitolppien edestä ja välistä. Josban maalivahtikaksikko Jenna Väisänen & Niina Havukainen pelasivat vahvasti läpi kauden. Jenna pelasi alkulohkossa Havua enemmän pelejä ja oli lohkovoiton yksi tärkeimmistä tekijöistä hienoilla otteillaan. Havu kärsi alkulohkopelien aikana loukkaantumisista, mutta jatkokarsinnoissa Havu oli huikeassa vireessä ja varsinkin nousukarsintojen toisessa osaottelussa piti joukkuetta pystyssä, kun Blue Fox vyörytti peliä Josban päädyssä. Maalivahtikaksikko oli siis täyttä timanttia kauden aikana ja sehän tunnetusti helpottaa menestyvän joukkueen peliä huomattavasti.

Maalivahdit (ottelut, voitot-tasapelit-häviöt, päästetyt maalit/ka.)
Jenna Väisänen 15 ott. 8 – 5 – 1 36 pm. (2,4 / ott.)
Niina Havukainen 8 ott. 4 – 4 – 1 16 pm. (2,0 / ott.)

17861703_1939476176078563_8393045339774727475_n
Havu pelasi karsintojen jokaisessa vaiheessa vakuuttavasti.

Josba viettää tiistaina seuran kauden päättäjäisiä virallisissa merkeissä ja sen jälkeen on aika suunnata katseet kohti tulevaa kautta 2017-2018. Josban naisten joukkue viettää omia päättäjäisiään mm. risteilyn merkeissä, mutta treenit kohti seuraavaa kautta lähtee käyntiin jo tällä viikolla. Joukkueen treeneistä sekä muista tärkeistä asioista tiedotetaan nettisivuilla sekä facebookissa (”Josba naiset”). Ollaan kuulolla! 🙂

983933_593695157489228_8405063019140838471_n
Josban naiset kiittävät vielä kerran kaikkia tämän kauden toiminnassa mukana olleita henkilöitä, yhteistyökumppaneita ja muita tsemppareita. Kiitos! 🙂

25.4.2017