Josban naisten edustusjoukkue jatkaa sarjakärjessä

Lauantaina pelattiin Savo-Karjalan lohkon 2.divisioonaa liikuntakeskus Energyllä ja Josban naisten edustusjoukkue lähti puolustamaan syyskaudella saavuttamaansa sarjan kärkipaikkaa. Vuosi 2017 alkoi heti jämäkästi kolmella ottelulla, joista Josba saavutti neljä pistettä: tasapelit Tuupovaaran Urheilijoita ja SB Welhoja vastaan kärkikamppailuissa sekä voitto sarjassa neljäntenä olevasta Joroisten Jyskeestä. Neljän pisteen ansiosta Josban naiset johtavat edelleen omaa lohkoaan, kun TuuU ja SB Welhot vaanivat kolmen pisteen päässä. Jokaisen ottelun raportit löytyvät alempaa.

Josban tehopelaajat kotiturnauksessa: Nea Takkinen 4+0, Riina Pajarinen 1+2, Suvi Kuivisto 0+3, Merike Eskelinen 2+0, Minta Kärkkäinen 0+2, Jasmin Kaikusalo 1+0 & Laura Helminen 0+1.

Sarjatilanne:

1 Josba 11 7 3 1 45 25 20 17
2 TuuU 11 6 2 3 41 39 2 14
3 SB Welhot 10 6 2 2 44 28 16 14
4 JorJy 10 3 4 3 41 42 -1 10
5 Ulma 11 3 2 6 34 44 -10 8
6 SB Welhot II 11 0 1 10 26 53 -27 1

Sarjan tilastothttp://floorball.fi/tulokset/#/sarja/naisten-2-divisioona-sk-n2d-06/1373

Väsymyksestä huolimatta joukkue jaksoi tuulettaa tärkeää 5-4-voittoa Jyskeestä!
Kotiturnauksen lopputuuletuksessa juhlittiin neljää pistettä ja säilytettyä sarjan kärkipaikkaa. (Kuva: Jami Ivanoff)

Josba – TuuU 1-1 (0-0, 1-0, 0-1)

Kotiturnaus alkoi paikalliskamppailulla, kun Josba pääsi testaamaan iskukykynsä syyskaudesta vahvistunutta Tuupovaaran Urheilijoita vastaan. Ottelun avauserä oli vauhdikasta peliä ja TuuU ei antanut mitään Josballe ilmaiseksi. Avauserässä molemmat joukkueet loivat maalintekópaikkoja vastustajan päähän, mutta Josban maalivahti Jenna Väisänen ja TuuU:n Suvi Hiltunen pitivät maalinsa puhtaana. Josban työmyyrä Satu Kärnä loukkasi oikean polvensa harmittomassa tilanteessa ja joutui jättämään pelin kesken. Satun paikalle nousi alkukauden puolustajana pelannut Hanna Möykkynen, joka paikkasi Satua hyvin energisellä pelillään.

Toisessa erässä peli jatkui hyvin samalla kaavalla, mutta jos Josba oli avauserässä hieman niskan päällä niin TuuU sai nostettua painetta entistä enemmän Josban päähän. TuuU pyöritti ajoittain pitkiä hyökkäyksiä Josban päässä, mutta Josban tiivis viisikkopuolustus piti TuuU:n nollilla. Erän lopussa Merike Eskelinen sai vihdoin pallon maaliin ja vei Josban johtoasemaan ennen toista erätaukoa hienolla rystynostolla.

Kolmas erä alkoi TuuU:n salamamaalilla, kun vain 39 sekunnin pelin jälkeen Eini Ratinen nappasi päätylaidasta kimmoneen pallon maalin nurkalta ja laukoi pallon pienestä kulmasta Josban maaliverkkoihin. Peli jatkui TuuU:n tasoitusmaalin jälkeen erittäin vauhdikkaana ja fyysisenä. TuuU sai luotua pitempiä hyökkäyspyörityksiä, kun vastaavasti Josban vaaralliset tilanteet syntyivät nopeista hyökkäyksistä. Molempien joukkueiden maalivahdit pitivät maalinsa kuitenkin loppuun asti puhtaana ja kun Josba ei pystynyt hyödyntämään pelin lopussa omaa kahden minuutin ylivoimaansa niin paikalliskamppailu päättyi pistejakoon lukemin 1-1.

TuuU oli odotetusti vahvalla kokoonpanolla liikenteessä Joensuussa ja Iisalmen kaltaista tasoeroa ei joukkueiden välillä enää ollut. TuuU:n konkarit antoivat hyvää puolustusharjoitusta Josban viisikoille pitkien pyöritysten ansiosta. Josban parhaana pelaajana palkittiin puolustaja Petra Hartikainen ja muita onnistujia pelissä olivat maalivahti Jenna Väisänen sekä taitavaa pallollista peliä pelannut kapteeni Jasmin Kaikusalo. Tasapeli oli tilanteiden valossa oikeutettu tulos, mutta tehokkaammalla viimeistelyllä kumpi tahansa joukkue olisi voinut ottaa täydet pisteet ottelusta. Ottelussa jäi molemmille joukkueille sen verran jossiteltavaa, että molemmat joukkueet tekivät yhden maalin, joita tuomarit eivät nähneet: TuuU sai pallon maaliviivan yli ottelun alkupuolella, mutta tuomarit eivät sitä nähneet. Josban Merike laukoi pallon ottelun loppupuolella takaylärimaan ja tämäkin tilanne jäi tuomareilta huomaamatta. Mutta näihin tilanteisiin peli ei ratkennut, vaikka maalien hyväksyminen olisi voinut muuttaa pelin suuntaa.

Tasapeleistä huolimatta Josban naiset jaksoivat hymyillä.
Tasapelistä huolimatta Josban naiset jaksoivat hymyillä. (Kuva: Keimo Lehtiniemi)

Josba – SB Welhot 2-2 (1-1, 0-1, 1-0)

Kotiturnaus jatkui tiukan TuuU-kamppailun jälkeen sarjan kärkikamppailulla, kun toisessa ottelussa vastaan asettui sarjakakkonen kuopiolainen SB Welhot. Welhot oli voittanut päivän ensimmäisessä ottelussa Welhojen 2-joukkueen 6-2. Ottelun avauserä oli erittäin vauhdikas ja tässä pelissä saatiin maalejakin aikaan melko nopeasti. Welhot avasi maalitilinsä ajassa 3.39, kun Josban puolustus unohti tarkistaa selustansa ja Anni Primetta laukoi pallon maaliin Mira Kytöahon hienosta poikittaissyötöstä. Maalin jälkeen Welhojen mailataituri Sabina Qvick rikkoi vaarallisella tavalla laidan lähellä Josban Petra Hartikaista ja Josba pääsi pyörittämään ylivoimaa. Pallo liikkui hyvin, mutta laukaukset eivät löytäneet maaliin asti. Ennen ensimmäistä erätaukoa hyrräketjun Suvi Kuivisto juoksi päätylaidan vieressä pallon kanssa ja löysi maalin edessä itsensä vapaaksi tehneen Nea Takkisen, joka laukoi pallon varmasti Welhojen maaliin. Erätauolle lähdettiin 1-1tasatilanteessa, mutta Josban alivoimalla, kun maalintekijä Nea Takkinen joutui rikkomaan Welhojen pelaajaa aivan erän lopussa.

Welhojen Sabina laittoi Petun testaamaan liikuntakeskuksen laitojen kestävyyden.
Welhojen Sabina laittoi Petun testaamaan liikuntakeskuksen laitojen kestävyyden. (Kuva: Jami Ivanoff)

Welhot eivät saaneet ylivoimalla peliään pyörimään maalin arvoisesti ja Josba selvisi alivoimatilanteesta. Welhot rakensivat toisessa erässä paljon vaarallisia maalintekopaikkoja Josban maalille, mutta Niina Havukaisella oli Josban maalissa tänään kuuma päivä. Havun kuumasta päivästä huolimatta Welhot hyödynsi myös toisessa erässä Josban puolustusviisikon nukahduksen, kun Sabina Qvick pelasi pallon maalin takaa Kaisa Kokolle, joka syötti maalin eteen täysin vapaaksi jääneelle Maiju Peltolalle, jolla oli helppo työ laittaa pallo maaliverkkoihin. Josba on ollut lähes jokaisessa kauden ottelussa tappiotilanteessa, joten Josba oli jälleen tutussa tilanteessa. Toisessa erässä ei enää Peltolan maalin jälkeen nähty ja viimeiseen erään lähdettiin jännittävässä Welhojen 1-2-johtoasemassa.

Welhojen maalivahti Elli Hyvönen hyppi maalillaan vakuuttavalla tavalla. (Kuva: Jami Ivanoff)
Welhojen maalivahti Elli Hyvönen torjui maalillaan vakuuttavalla tavalla. (Kuva: Jami Ivanoff)

Kolmannessa erässä Josba lähti hakemaan tasoitusmaalia heti erän alkuun ja hyvässä vireessä kotiturnauksessa ollut Nea Takkinen laukoikin heti erän ensimmäisessä vaihdossa pallon tolppaan. Josba sai luotua painetta Welhojen huikeassa vireessä olleen Elli Hyvösen maalille, mutta Elli ei antanut Josballe mitään helpolla. Kova yritys tuotti lopulta tulosta ajassa 35.02, kun Merike Eskelinen laukoi pallon upeasti Welhojen maaliverkkoihin. Ketjukaverit Minta ja Riina teki hyvää liikkuvaa maskia Ellin edessä ja pallo löysi tiensä maaliin ja Josba oli noussut jälleen tasoihin. Viimeisen 10 minuutin aikana molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus ratkaista ottelu, mutta molemmissa päissä maalivahdit estivät kaikki yritykset. Welhot pääsi vielä viimeisellä minuutilla lähes vapaaseen paikkaan maalin edessä, mutta Havu esti maalin ja ottelu päättyi tasapeliin 2-2.

Merike taisteli vahvasti Welhoja vastaan ja teki tärkeän tasoitusmaalin.
Merike taisteli vahvasti Welhoja vastaan ja teki tärkeän tasoitusmaalin. (Kuva: Keimo Lehtiniemi)

Ottelun parhaiden pelaajien palkitseminen oli tässä ottelussa hyvin helppoa, kun molempien joukkueiden maalivahdit esittivät parastaan. Josban pelaajista Havun lisäksi onnistujiksi voidaan laskea hyökkääjän paikalla pirteästi taistelut Hanna Möykkynen sekä vahvasti molemmissa päissä pelannut Suvi Kuivisto. Sarjan kärkikamppailu oli odotetun tasainen ja molemmat joukkueet väänsivät jokaisen tilanteen hienolla tavalla loppuun asti. Joukkueet kohtaavat toisensa uudestaan jo heti seuraavassa turnauksessa, joten tätä herkkua on luvassa siis jo kolmen viikon päästä Joroisissa.

Hyökkääjän paikalle nostettu Hanna Möykkynen pelasi pirteästi, vaikka tehopisteitä ei tullutkaan tällä kertaa.
Hyökkääjän paikalle nostettu Hanna Möykkynen pelasi pirteästi, vaikka tehopisteitä ei tullutkaan tällä kertaa. (Kuva: Jami Ivanoff)

JorJy – Josba 4-5 (1-1, 2-1, 1-3)

Joroisten Jyske on ollut Josballe tällä kaudella äärimmäisen haastava vastustaja ja kotiturnauksessa haaste oli tähän mennessä suurin, koska Josballa oli takanaan jo kaksi kovaa kärkikamppailua ennen Jyske-peliä. Ottelu alkoi katastrofaalisesti Josban osalta, kun vaihtovirheen takia Jyske pääsi iskemään pallon lähes tyhjään maaliin nopeasta vapaalyönnistä: peliä oli pelattu vain 26 sekuntia. Jyske jatkoi vahvaa peliään avausmaalin jälkeen ja Josban pakka oli enemmän sekaisin kuin kertaakaan tällä kaudella. Väsymys alkoi näkymään pelaajien otteissa: pallonmenetyksiä, kaksinkamppailutappioita ja harhasyöttöjä alkoi tulla monelle pelaajalle. Yritystä joukkueen pelaajilla oli väsymyksestä huolimatta ja yritys tuotti lopulta tulosta, kun kapteeni Jasmin Kaikusalo pääsi kävelemään maalin takaa Jyskeen puolustuksen nukahduksen takia maalin eteen ja pisti pallon maaliin tasoittaen pelin 1-1:een. Jasun maalin jälkeen Jyskeen Pipsa Juutilainen pelasti varman maalin lyömällä pallon korkealla mailalla pois maaliviivalta ja Merike Eskelinen pääsi kokeilemaan johtomaalia rangaistuslaukauksesta. Merike ei tällä kertaa yrityksessään onnistunut eikä Josba saanut 2 minuutin ylivoimallakaan maalia aikaan, joten erätauolle mentiin tasatilanteessa.

Meriken rangaistuslaukaus ei mennyt tällä kertaa maaliin asti.
Jyskeen maalivahti Aada Jankko torjui mainiosti Meriken rangaistuslaukauksen. (Kuva: Jami Ivanoff)

Toinen erä alkoi ensimmäistä tasaisemmin, mutta Jyske pääsi jälleen johtoasemaan, kun Elmiina Toroi-Räisänen iski pallon maaliin erän toisella minuutilla. Toinen erä jatkui edelleen Josban osalta sekavissa merkeissä, mutta vähitellen peli alkoi kulkemaan varsinkin joukkueen hyrräkolmikolla Suvi-Nepu-Laura. Erän lähestyessä loppuaan Minta Kärkkäinen pelasi pallon Riina Pajariselle, joka yllätti Jyskeen puolustuksen ja maalivahdin upealla kääntölaukauksellaan ja peli oli jälleen tasan. Jyske ei tasoitusmaalista hätkähtänyt vaan joukkueen ykköstykki Niina Savolainen napautti pallon kolmannen kerran Havun ohi Josban maaliverkkoihin. Toinen erä oli jälleen Josballa vaikea ja 3.erään lähdettiin jo melko tuttuun tapaan tappioasemassa.

Havulla riitti töitä myös Jyskettä vastaan.
Havulla riitti töitä myös Jyskettä vastaan. (Kuva: Jami Ivanoff)

Kolmas erä alkoi kovasta erätaukopsyykkauksesta huolimatta Josban kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla: Niina Savolainen puikkelehti suoraan aloituksesta maalia kohti ja pallo oli Josban maaliverkoissa vain 4 sekunnin pelin jälkeen. Jyske oli siirtynyt 2-4-johtoasemaan ja Josban peli oli ollut tähän mennessä niin väsynyttä ja vaikeaa, että tilanne alkoi tuntua jo hyvin haastavalta. Erän shokkialun jälkeen alkoi sitten ”Nepu-show”. Josban hyrräkolmikko iski 33.54 – 41.50 välillä kolme maalia ja kaikki kolme maalia laukoi Nea Takkinen. Kavennusmaalin syötti Laura Helminen ja tasoitus- ja voittomaalin syöttäjänä toimi hyrräkolmikon kolmas hyrrä Suvi Kuivisto. Josba oli jälleen kääntänyt viimeisessä erässä tukalan tilanteen omaksi edukseen ja nousi upeasti 2-4-tappioasemasta 5-4-voittoon. Pelin lopussa Jyskeellä oli yritystä paljon, mutta Josba säilytti johtoasemansa loppuun asti ja voitolla Josba säilytti vahvan aseman sarjan kärjessä.

Suvilla riitti vauhtia vielä viimeisessäkin pelissä.
Suvilla riitti vauhtia vielä viimeisessäkin pelissä. (Kuva: Jami Ivanoff)

Jyskettä vastaan pelattiin tällä kaudella kolme tiukkaa matsia ja tämä viimeisin oli Josban osalta todellinen väsymystaistelu. Josban parhaana pelaajana palkittiin aivan oikeutetusti hattutempullaan ottelun ratkaissut Nea Takkinen. Laura Helmisen tulo viimeiseen peliin oli tärkeä vahvistus, kun muut pelaajat olivat pelanneet jo kaksi kovaa ottelua ja Laura toikin hyrräketjuun tuoreita jalkoja, joista oli paljon apua nimenomaan ottelun loppupuolella. Josba jatkaa siis sarjakärjessä kohti Joroisten turnausta, joka pelataan lauantaina 4.helmikuuta. Nyt on aika treenata niin vire kasvaa kohti kevään ratkaisupelejä.

Kolmannessa erässä nähtin todellinen "Nepu-show": hattutemppu 8 minuuttiin. (Kuva: Jami Ivanoff)
Kolmannessa erässä nähtin todellinen ”Nepu-show”: hattutemppu 8 minuuttiin. (Kuva: Jami Ivanoff)