Josba juhlii kolmekymppisiä

Josban miehet kohtaavat juhlaottelussa helmikuussa helsinkiläiset.

 

Salibandyseura Josban perustamisesta on kulunut 30 vuotta. Seura juhlii tasavuosia työn merkeissä. Juhlaotteluna pelataan miesten edustusjoukkueen divarikamppailu helsinkiläistä M-Teamin vastaan 17. helmikuuta Areenassa.

Josba syntyi keväällä 1988, kun Joensuun yliopistossa lajia harrastaneet aktiivit perustivat erikoisseuran ensin nimellä Joensuun yliopiston urheiluseura Josba. Muutama vuosi myöhemmin nimi muuttui Josbaksi.

Joukkue pelasi kauden 1988-89 kakkosdivisioonassa, josta se nousi seuraavaksi kaudeksi 1. divisioonaan, ja siitä suoraan liigaan keväällä 1990.

Josban huippuvuodet sijoittuivat 1990-luvun alkuun, kun seura voitti SM-sarjan vuosina 1992 ja 1994. Seuralla on lisäksi kolme SM-hopeaa ja neljä SM-pronssia. Suomen Cupin voittoja Josballa on neljä ja lisäksi monta hopeaa ja pronssia.

Peräti 25 vuotta putkeen kestäneen liigauran jälkeen Josba putosi 2015 sarjaporrasta alemmas ja hakee nyt uutta nousua Divarista.

Josban naiset ovat voittaneet kolme SM-hopeaa ja kolme SM-pronssia. Suomen Cupista naisilla on yksi voitto.

Josballa on ollut myös menestyneitä pelaajia ja valmentajia riveissään. Maajoukkueeseen ja maan/maailman huipulle ovat Josbasta edenneet mm. Tero Tiitu, Esa Jussila, Janne Tähkä, J P Lehtonen, Tatu Väänänen, Anne-Mari Lyhykäinen, Anna-Maija Keränen ja Johanna Turpeinen.

Valmentajina ovat kunnostautuneet esimerkiksi MM- ja EM-kultamitalistivalmentajat Petri Kettunen, Mika Muukkonen ja Antti Ruokonen.

Myös salibandyn finaalisarjojen yleisöennätys löytyy Josbalta. Joensuun jäähallissa peräti 5580 katsojaa näki Josban kohtaavan Oilersin vuoden 2002 finaaleissa.

Juhlaottelu helmikuussa

Juhlaottelussa lauantaina 17.2. on pelin lisäksi paljon muutakin ohjelmaa. Josba järjestää juhlavuoden kunniaksi yleisöäänestyksen kaikkien aikojen parhaasta mies- ja naispelaajasta. Tulokset julkistetaan juhlaottelussa. Pelissä esitellään myös Josban 30-vuotisesta taipaleesta kertova video. Erätauko-ohjelma tarkentuu lähiaikoina.

Juhlavuoteen liittyvä verkkojulkaisu ilmestyy nettiin samana päivänä.

Juhlaottelun pääsyliput maksavat kolmen vuosikymmenen teemalla vain kolme euroa. Otteluisäntänä on Joensuun kaupunki.