D1 Kuopion Ahtisaaren koululla 23.2

Lähtöasetelmat tärkeään turnaukseen olivat kauden huonoimmat. Harjoitus tilanne tökkii edelleen ja tulee myös jatkossa tökkimään, joten pallollinen pelaaminen ei kehity toivotulla tavalla. Kuluneella viikolla useita kavereita sairaistui entisten lisäksi ja lähes kaikki pelit maalissa ollut maalivahti vielä tippui perjantaina kuumeen kouriin.

Nyt mitattiin sitä meidän alkukauden ”positiivista ongelmaa”, jolla tarkoitetaan sitä, että liiton sääntöjen mukaan ottelupöytäkirjaan saa merkitä vain 17 pelaajaa. Nyt meidän ylisuuri porukka (21 pelaajaa) ja kauden kuluessa tasainen peluuttaminen, saikin oivan mittarin kauden tärkeimpien pelien alla. Moni porukka kun ei kestä, että varsinainen pelaava maalivahti ja 4-5 runkopelaajaa jää sairauden takia sivuun.

Ensimmäisessä pelissä vastaan asettui ”naapurimme” Leba, jonka kanssa on ollut kiva vääntää tiukkoja ja muuten rehtejä pelejä. Maalissa aloitti ensimmäisen sarjapelinsa pelaava maalivahti ja pelaajana puolenkymmentä toipilasta joilla ei juuri treenejä alla. Ensimmäinen erä oli tasaista vääntöä ja maalipaikat olivat hienoisesti meille, eikä vastustaja saanut juurikaan vaarallisia tilanteita hyvin peittävän ja joukkueena puolustavan Josba päädyssä. Ne muutamat tilanteet hoiti varmasti ensimmäistä peliä pelaava maalivahtimme, erän päättyessä 0-0.

Toisessa erässä peräänkuulutettiin pelirohkeutta ja pojat vastasivat huutoon, antamalla vastustajalle kovaa painetta vastustajan turvautuessa välillä hätäisiin avauksiin. Kuuden minuutin jälkeen taululla komeili 3-0 Josballe ja peli näytti suhteellisen hyvältä ja omassa päässä pelattiin, jopa kauden varminta puolustuspelaamista, erän päättyessä 3-0 lukemiin.

Liekö sairaudet yms. pelaamattomuus, mutta vaikutti, että meidän korkealta karvaaminen alkoi viedä mehuja pojilta kolmannen erän alussa ja välillä passivoiduttiin sekä hyökkäys, että puolustus päässä. Kaveri saikin kavennuksen puolihuolimattomasti vajaan kuuden minuutin kohdalla. Yhdeksän minuuttia ennen peliajan loppua tuli taas kavennus. Kaveri sai pahaan paikkaan vaparin, otti aikalisän ja veskarin pois. Piirrettiin pojille paperilla, miten vastustaja tekee vaparin (nähty niin useasti), mutta siitä huolimatta meidän keskustan varmistava mies seurasi muita taustalla liikkuvia pelaajia, eikä tehnyt peittoa, vastustajan metrin siirrolle ja hyvälle laukaukselle kuten kaverin ottamalla aikalisällä sovimme. Otettiin välittömästi aikalisä, jossa käytiin läpi pikaisesti edellinen tilanne, opiksi ja siksi, että nyt unohdetaan se ja peli alkoi nyt uudestaan kun kellossa oli jäljellä kaksi ja puoli minuuttia tehokasta aikaa. Pyydettiin laittamaan likoon kaikki, eikä peruuttelemaan missään kohdassa. Pelin jatkuesssa pelasimmekin lähes yhtä päätä ja vastustaja sortui paineen alla virheisiin ottaen jäähyn ja omaan päähän vaparin, josta välittömästi sekunnissa tuli kuittaus 4-3 tilanteeseen. Vastustajan yrittäessä kuudella pelin painopiste oli kuitenkin Leban päädyssä ja saimme vielä rankkarin kun vastustajan pelaaja esti maali ”uimalla” lähes maalin sisässä verkoissa. Viimeinen niitti tulikin rankkarista ja saimme maukkaan voiton.

Erikoisia tapauksia sattui ottelussa muutenkin, kun vastustajan maalivahti oli lähes kaksi metriä maalivahdin alueen ulkopuolella ja hyvin selvästi tuotiin se tuomareille esille, eikä veskari muutaman sekuntiin päässyt ylös pitäen palloa kädessä reilusti maalivahdin alueen ulkopuolella. Maalivahtihan rinnastetaan kenttäpelaajaan ja kyseinen tapahtuma olisi voinut vaikuttaa jo hyvissä ajoin ottelun kulkuun. Mutta näitä sattuu.
Voiton arvoa lisää se alussa kirjoittamani juttu, että laajuuttaa joukkueesta löytyy sekä toinen hyvin pelaava maalivahti.

Toisessa pelissä vastaan asettui Welhot Nilsiä (osittain Welhot AKatemia ;))
Vastustaja lähti kahdella kentällä pelaamaan kuitenkin aktiivista peliä, silloin kun sen aika oli ja saivat välillä luotua Akatemia kentällä todella näyttäviä palloketjuja meidän päädyssä ja neljän minuutin kohdalla kyseinen kenttä onnisuikin ensimmäisen kerran. Otimme aikalisän kun meidän peli ei lähtenyt millään käyntiin ja jo minuutin päästä soi vastustajan verkko ja peli näyttikin kääntyvän toiseen päähän. Ilman Akatemia joukkueen maalivahdin hyviä torjuntoja ja meidän pelaajien maalipaikkojen tuhlaamista hieman hätäisillä ratkaisuilla olisi peli ratkennut jopa ensimmäisessä erässä. Ensimminen erä päättyi kuitenkin vain 3-1 tilanteessa.

Toisessa erässä olikin sitten taas ilmeisesti helpon pelin tunne mielessä kun peli jatkui takkuisena ja jalka alkoi painaa selkeästi. Kaveri voittikin erän 2-0, josta taas kiittämine hyviä Akatemia pelaajiaan sekä heidän maalivahti vahvistustaan, joka torjui parasta peliään meitä vastaan. Kolmas erä oli täysin omissa käsissä, mutta taas nämä Akatemian veijarit olivat meitä etevämpiä maalinteossa kun harvat paikkansa saivat tehden reilussa minuutissa vastustajalle kaksi maalia siirtyen jälleen 4-5 johtoon. Siitä minuutti niin peli oli tasan ja paine pääsääntöisesti vastustajan päädyssä, mutta yritettiin liian hätäisillä ratkaisulla työntää palloa Nilsiän sumppuun, hukaten monia hyviä maalipaikkoja. Viisi minuuttia ennen loppua jatkui Akatemia poikien juhla 6-5 johto-osumalla. Kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua uurastus palkittiin ja saatiin ansaittu tasoitus.

Maalit lasketaan, vaikka kaverin AKatemia kenttä tekikin kaikki vastustajan maalit ja pelaten reilusti yli puolet peliajasta sekä Akatemia maalivahti pelasi tällä kertaa upean pelin, olisi meidän lukuisista paikoista pitänyt saada kaksi kertaa enemmän maaleja aikaiseksi.
Kuitenkin tuo piste voi vielä auttaa jatkopeleissä, mutta kahdessa viimeisessä pelissä joissa vastassa Welhot Akatemia ja Welhot Flames ei auta enää löysäillä hirveästi. Tuo tasapeli pitää meidät vielä kolmantena ilmeisesti keskinäisten pelien maalisuhteen ansiosta??? Tuo alla oleva voi olla väärä asetelma, jos tulkintamme on oikea, koska kilpailusäännöissä on sivulla 7 pykälässä 21 § kirjoitettu, jonka mukaan keskinäisen sijoituksen tasapisteissa ratkaisee 1) keskinäisissä otteluissa saavutetut pisteet (jotka ylemmässä jatkosarjassa meille 4-2).

Mutta homma jatkuu vielä Studentian viimeisessä turnauksessa Kuopiossa 17.3, jossa kaksi parasta pääsee suoraan alue loppuhuipentumaan ja kolmas karsii paikasta alemman jatkosarjan voittajan kanssa. Welhot Akatemia menee jatkoon ykkösenä, mutta toisesta sijasta taistellaan Leban kanssa vielä viimeisissä peleissä.