Josba B 1 SM-sarjaan!

Seuraavassa, melko pitkässä, selostuksessa kerrotaan viikonlopun SM-karsintaturnauksen taustoja ja tapahtumia Josbalaisten silmälasien takaa katsottuna….

Itse turnaus meni niin taktisesti kuin pelillisestikin suunnitelmien mukaan. Jo ennalta oli aavisteltavissa, että viime vuoden B:n hopeamitalisti OLS olisi lohkon pahin vastus. Kun OLS lepsuili ensimmäisessä pelissään VehVeä vastaan ”vain” kuuden maalin voiton, haisteltiin Josban leirissä mahdollisuus oman maalieron kaunisteluun heti 1. pelissä.  Saattaisihan olla, että viikonlopun viimeinen ottelu OLS:a vastaan päättyisi tasan ja tasapisteissä jatkoon menijä ratkaistaisiinkin maalieron perusteella…Josba pelasikin terhakkaasti samaista Vehveä vastaan voittaen ottelun lopulta 13-1. Kaikki kolme kentällistä sekä vaihdostakin mukaan tulleet pelaajat pelasivat tasapainoisen ja hyvän matsin.

Seuraavana oli vastassa GrIFK, joka oli voittanut oman ensimmäisen pelinsä 12-0, joten vastassa oli monta astetta kovempi vastus. Vaikka Josba hallitsi selkeästi ottelua, vastustajan loistava maalivahti piti numerot melko tasaisina. Josban kentällinen Ruokonen- Kettunen Joona-Räty pakkeinaan Lehtiniemi Eetu-Sivonen kuitenkin maalasi neljästi, ja oli voiton takuumiehinä. Vaikka vastustaja lopuksi teki 5-2 kavennuksen rangaistuslaukauksesta, ei Josban voitto ollut missään vaiheessa uhattuna.

Yhteisen ruokailun ja Edenin kylpyläpalvelujen jälkeen katseet suuntautuivatkin jo seuraavaan päivään.

Sunnuntain ensimmäisessä pelissä vastaan tuli LeKi. Valmennusjohto otti tietoisen riskin ja laittoi kahden ensimmäisen ketjun hyökkääjät huiliin, kapteeni Rädyn aina katsomoon asti lepuuttamaan lauantain törmäyksessä kipeytyneitä niskojaan. Teemana oli silti voittaa ottelu melko reilusti. Ajatus oli, että kaksi tuntia oman ottelumme jälkeen alkava OLS-peli saataisiin pelattua melko tuoreilla miehillä. Lisäksi OLS:lla oli vielä ottelu melko hyvin puolustavaa GrIFK:ta vastaan oman ottelumme jälkeen, ja heillä lepoaikaa ennen ratkaisupeliämme olisi vain tunti.

LeKiä vastaan kesken ottelun peliin otettiin mukaan myös LeBasta tullut kolmikko Juvonen-Kuittinen-Moilanen, jotka tekivätkin tärkeitä maaleja koko sarjan maalieroa ajatellen. Ottelu päättyi lopulta 10-2, ja suunnitelma toimi lähes täydellisesti.

Viimeisessä ottelussaan OLS:lla oli vaikea pulma: pitäisi voittaa GrIFK vähintään viidellä maalilla, jotta maaliero olisi Josbaa parempi, mutta toisaalta pitäisi säästellä avainpelaajia vain tunnin levon jälkeiseen Josba-peliin. Tällä kertaa OLS:lla meni molemmat suunnitelmat mönkään, sillä joukkue joutui tasaisessa pelissä kuormittamaan paljon avainmiehiään, eikä voittomarginaalia ollut kuin kahden maalin verran. Näin Josballe siis riitti tasapeli viimeisessä ottelussa OLS:a vastaan suoraan SM-paikkaan.

Kaiken ratkaisevassa turnauksen päätösottelussa Josba koki alussa täystyrmäyksen: 7.28 ja peli oli jo 2-0. Maalivahti vaihdettiin, seuraava hyökkäys omaan päähän ja 3-0. Aikalisä. Ihme kyllä kenelläkään ei ollut tässä vaiheessa minkäänlaista paniikkia, koska Josba oli hallinnut ottelua, OLS oli vain tehnyt murhaavalla prosentilla kolmesta paikastaan kolme maalia.

1. erän loppuun Moilanen teki kuitenkin tärkeän 3-1-kavennuksen. Erätauolla painotettiin niiden asioiden tekemistä, joita oli harjoiteltu. Josban johtoporras oli muutama viikko aiemmin Harri Leinosen ja Jarmo Tihmalan johdolla käyneet videoimassa Tampereella pelatun harjoitusturnauksen, jossa OLS oli mukana. Tätä materiaalia oli valmentaja Ruokonen tarkastellut pitkään ja hartaasti löytäen lääkkeet mm. OLS:n karvauksen purkuun. Asioita oli harjoiteltu paljon juuri tätä peliä varten. Nyt vain pitää jatkaa niiden toteuttamista ja uskoa omaan tekemiseen.

Toisessa erässä Josba laittoi ison vaihteen päälle ja Kettusen johtama ykköskenttä (Ruokonen-Kettunen-Räty, Lehtiniemi-Sivonen) teki kolme maalia päästämättä koko pelissä yhtään omiin. Lisäksi maalasivat Juvonen ylivoimalla ja Lehikoinen kammottavalla kiertorannarilla ylänurkkaan.

Peli oli kolmannen erän puolivälissä 6-4 Josballe, ja uskomaton nousu oli tapahtunut kolmen maalin takaa-ajoasemasta parin maalin johtoon. Peli ei kuitenkaan ollut ohi. Josba hallitsi kahta ensimmäistä erää selvästi, mutta kolmas erä oli OLS:n. Väsyneet oululaiset repivät itsestään kaiken mahdollisen irti ja OLS.n tehomies Sorrin (2+2) johdolla tulivat väkisin tasoihin. Kun aikaa oli jäljellä viitisen minuuttia, peli oli tasan. Josba pelasi kolme minuuttia kellosta pois fiksusti hyökkäyspäässä, mutta OLS:n otettua veskarin pois puolitoista minuuttia ennen loppua, alkoi Josbalta varsinainen eloonjäämistaistelu. Tällä kertaa OLS ei saanut voittomaalia aikaa ja Josban juhlat olivat valmiit. Taidolla ja tuurilla selvittiin loppumyllytyksestä.

Toivottavasti OLS pääsee jatkokarsinnan kautta SM-sarjaan, niin laadukas ryhmä on kuitenkin kyseessä.

Hienosti Josbaa kannustanut ryhmä vanhempia ja tuttavia sai jakaa pelaajien riemun. Pitkästä aikaa nähdään Joensuussa B-junioreiden SM-sarjapelejä.

Joukkue onnistui kokonaisuutena hienosti ja kaikki pelaajat pelasivat turnauksessa hyvin. Yksi voiton avaimia oli hyvän harjoittelun kautta syntynyt yhteishenki, joka kantoi myös viimeisen ottelun vaikeassa 0-3-tilanteessa.

Yksi tärkeä tekijä tämän vuoden menestyksessä on ollut yhteistyö Leba 96:n kanssa. Alueellisen yhteistyön kautta pitkään yhdessä ollut Josba- rosteri täydentyi kuudella Leban avainpelaajalla: Kuittinen, Moilanen, Juvonen, Nupponen, Meriläinen ja Palviainen ovat tuoneet lisää leveyttä pelaajamateriaaliin. Kannattaa varmaan harkita muissakin ikäluokissa ajatusta pelaajamateriaalin yhdistämisestä, jotta kivikovat etelän joukkueet olisivat haastettavissa myös junioritasolla SM-sarjoissa. Kun näki pelaajien ilmeet ja eleet SM-sarjapaikan varmistumisen myötä, voi todeta, että voimien keskittäminen totisesti kannatti.

Jokaisen pelaajan ja joukkueen muun jäsenen sitoutuessa näin upeasti toimintaan, on lupa odottaa tältä poppoolta vieläkin suurempia tekoja jatkossa.

Hienoon joukkueeseemme kuuluvat 2013 – 2014

Maalivahdit

# 1 Turunen Mirko # 6 Käyhkö Jere

Puolustajat

# 10 Naakka Veeti # 19 Kuittinen Eetu # 26 Meriläinen Teijo # 43 Nupponen Jere # 50 Lehtiniemi Eetu # 63 Tihmala Tommi # 71 Sivonen Jere # 89 Lehtiniemi Juuso

Hyökkääjät

# 4 Kettunen Jere # 7 Nevalainen Ville # 8 Lehikoinen Konsta # 9 Palviainen Eetu # 12 Eskelinen Petrus # 13 Hakulinen Ville # 14 Korhonen Miikka # 16 Leinonen Tomi # 21 Toivanen Juuso # 25 Räty Niklas (C) # 27 Juvonen Samu # 28 Moilanen Miika # 33 Kettunen Joona # 47 Ruokonen Eemeli

Valmentajat:

Vastuuvalmentaja: Antti Ruokonen,  valmentaja: Juri Jolkkonen

Joukkueenjohtaja: Harri Leinonen 

Rahastonhoitaja: Minna Mölsä

Huoltajat: Jarmo Tihmala, Timo Räty

KIITOS KAIKILLE TÄHÄNASTISESTA TYÖSTÄ!