Antti Ruokonen lopettaa valmentamisen ensi keväänä

Kuvateksti: Antti Ruokosen pitkä ura valmentajana on päättymässä.

Yli 20 vuotta salibandyvalmentajana toiminut Antti Ruokonen lopettaa valmennustyön kuluvan kauden jälkeen. Josban lisäksi Ruokonen on valmentanut kahta muuta seurajoukkuetta ja toiminut Suomen miesten maajoukkueen päävalmentajana vuosina 1994-1998.

Josbassa Ruokonen on toiminut kaikissa keskeisissä tehtävissä 28 vuotta – ja aikoo jatkaa seurassa ja uuden valmentajan taustatukena entiseen tapaan.

Ruokonen sanoo miettineensä asiaa jo jonkin aikaa, mutta lopullisesti päätös kypsyi alkuviikosta Josban edustusjoukkueen talkoissa Joensuun Valiolla.

– Mätettiin joukkueen kanssa 6000 pakettia juustoa jouluasiakkaille hurtilla huumorilla ja tehtiin siinä jonkin sortin ennätyskin. Koko 20 pelaajan ryhmässä oli aivan loistava yhteishenki ja kotiin tullessa tuli vahva tunne, että vanhat hyvät ajat ovat palanneet, Ruokonen tunnustaa.

Syvällisempi ajatus on se, että Antti Ruokosen mielestä Josban edustusjoukkueen kehitystyössä on nyt saavutettu hyvä vaihe. Samalla se on sopiva hetki vaihtaa valmentajaa.

– Minulla on erittäin suuri luotto tähän joukkueeseen ja kevätkauteen. Me saadaan vasta nyt joulun jälkeen koko ryhmä kasaan ja päästään harjoittelemaan täysillä viisikoilla kevättä varten.

Uusi aika alkoi F-junnuista

Ruokonen aloitti valmentajana Josban kehitystyön 1996 syntyneiden ikäluokan kanssa F-junnuista kymmenkunta vuotta sitten ja nyt tuo ikäluokka on edustusjoukkueen suurin ikäluokka ja joukkueen runko. Sen työn välihedelmä oli B-junnujen SM-hopea pari vuotta sitten.

Josba teki ankaran nuorennusleikkauksen edustusjoukkueessa keväällä 2015 liigasta putoamisen jälkeen ja vaati sitoutumista joukkueelta. Ruokosen mukaan projekti jatkuu suunnitelmallisesti.

– Nuorista on saatava pitkäjänteisellä työllä joukkueen runkopelaajia tulevaisuutta  varten.

Taustatyölle lisää aikaa

Ruokonen toimii nyt päävalmentajan pestin ohella myös seuran puheenjohtajana ja hoitaa tukun muitakin tehtäviä. Jatkossa hän aikoo keskittyä taustojen rakentamiseen.

– Se tarkoittaa uuden valmentajan apuna olemista, pelaajasopimusten tekemistä, yhteistyökumppaneiden kanssa neuvotteluja, yhteistyötä Josba Junioreiden kanssa ja kaikkea mahdollista taustatyötä.

Ruokosen mukaan potentiaalisia valmentajia on jo tiedossa ja omalla ratkaisullaan hyvissä ajoin hän haluaa helpottaa muiden päätöksentekoa.

– Samalla tässä jää kauden jälkeen keväällä paremmin aikaa rakentaa Josban taustoja kuntoon seuraavaa kautta varten.

Noin 15 mitalia

Antti Ruokonen on valmentanut 1990-luvun alkupuolelta saakka. Suomen miesten maajoukkueen ja Josban lisäksi hän on valmentanut Tuupovaaran Urheilijoita ja TPK:ta.

Valmentaja- ja pelaajauransa aikana Ruokonen on voittanut noin 15 arvokisa- ja SM-tason mitalia. Joukossa on esimerkiksi EM-kulta ja kaksi SM-kultaa, EM-hopea, SM-hopeita ja pronsseja useita kumpaakin sekä SM-cupin voittoja.